21.9.2014

Muutamia huomioita

Hellurei taas! Lupailin, että kirjoittelisin oudoista asioista, mutta nyt kun aloittelen kirjoittamista, ne asiat eivät enää tunnu niin oudoilta, mutta yritetään:

– Heti aluksi täällä ollessani kummastelin tiskaamisen erilaisuutta, sillä kämppikseni oli ostanut meille kaikille yhteiseksi tiskausvälineeksi pesusienen eikä tiskiharjaa. Kun sitten kyselin asiasta, selvisi, ettei kukaan muu tiskaa harjalla vaan sienellä! Jopa virolaiset käyttävät pesusientä. Tiskaisivatkohan edes ruotsalaiset kuten me? Arvioni sienestä on, että se on huomattavasti kätevämpi kuin harja, kun kyseessä on pieni määrä tiskiä, sillä sieni varastoi hyvin pesuainetta. Kun taas tiskiä on enemmän (ja on kunnon tiskivesi), kaipaan harjaa, jolloin ei tarvitsisi liottaa kättä koko ajan pesuaineessa.

– Suomessa on melko harvinaista, että luennot kestävät klo 18 asti. Tai ei se niin kummallista ole, mutta huomattavasti harvinaisempaa kuin täällä. Täällä minulla on kolmesti viikossa luentoja kuuteen ja meinasi olla neljäskin, mutta peruin kurssin. Lisäksi venäjä olisi ollut kahdesti viikossa kahdeksaan. Hyhhyh!

– Opiskelijaliikunta on hirmu kallista. Kortti yliopiston ”Spordiklubille” maksaa muistaakseni 35 euroa kuussa, ja sekin on joko kuntosalista ja jumpista TAI yhdestä palloilulajista. Jalkapallo ei onneksi ole kuin 16 euroa kuussa. Joensuuhun kaavaillaan yliopistoliikuntaan maksua ja se olisi vissiin noin kolme kymppiä lukukaudessa!

– Tapakulttuuri on kyllä erilainen eri maissa. Virolaista kulttuuria en ikävä kyllä ole oikein päässyt seuraamaan, sillä vaihtarit ovat aika paljon keskenään ja ymmärrettävistä syistä virolaiset eivät hirveästi halua tehdä tuttavuutta remuavan ulkomaalaisjoukon kanssa. Minäkään en ole osannut tutustua paikallisiin, vaikka ns. ”ESN-kupla” ärsyttääkin. Mutta siis siitä tapakulttuurista: olen keskustellut muun muassa itänaapuristamme kotoisin olevan kämppikseni kanssa, ja hänelle on aika kamalaa kun miehet eivät esimerkiksi ostele hänelle kukkia tai auo ovia. Hah! Hän syyttää asiasta, meitä eurooppalaisia naisia, kun en emme osaa vaatia sellaista kohtelua. Lisäksi kun tapasin sitä edellisessä tekstissä mainitsemaani ”paikallista” kamua, avasin hänelle oven, kun lähdimme kahvilasta. Poikaparka hämmentyi kovasti, pysähtyi hetkeksi ja jatkoi matkaa köhien ”ööh, kiitos”. Vissiin miun tyttönä ei ois pitänyt avata ovea, vaan odottaa kiltisti, että hän sen minulle avaisi…

– Itänaupurikämppiksen erikoissii tapoja voisin ruottii enemmännii mutten kehtoo ku hiä suattaa lukkee tätä kuukle-kiäntäjällä ja loukkaantuu vaikken pahalla tarkottaskaa :) Tai yhen kirjoitan. Aluks miusta tuntui että hän oli keskustellessamme yleensä n. 10 senttiä liian lähellä ja teki aina mieli ottaa askel taakse päin. Lisäksi hän saattaa ottaa miut käsikynkkään, kun kävelemme kadulla. Alkuun se tuntui todella epäluonnolliselta ja kummalta, mutta se on vissiin tyttökaverusten tapa hänen maassaan. Ja mikäpäs siinä, hauskaahan se on, kun olen nyt toipunut alkujärkytyksestä :D

– Suomessa yliopistosysteemi on hirmu vapaa verrattuna siihen, mitä monet ovat kertoneet omista maistaan. Muilla opetusohjelma on yleensä kaikille sama ja opintojen tahdissa pysyminen on tärkeää. Jos ei saa jotain kurssia suoritettua silloin, kun pitäisi, pitää yleensä maksaa jotain – joko siitä kurssista tai kaikista jäljellä olevista opinnoista. Myös arvosanoilla on muille paljon enemmän väliä kuin suomalaisille. Tuntuu (vielä enemmän kuin ennen), että suomalainen yliopisto on kyllä aikamoinen leikkikoulu. Kunhan ykkösellä läpi pääsee niin ok :S Lisäksi muissa maissa opinto-oikeus on yleensä vain kandidaatin opintoihin – maisterioikeutta pitää hakea erikseen ja kaikki eivät sitä saa. Tilanne, joka minulla on, että haahuilen jossain kandi- ja maisteriopintojen välillä ja olen ulkomailla opiskelemassa mielenkiintoisia kursseja olisi siis monille muille aivan mahdoton! Nyt osaa arvostaa Suomen akateemista vapautta! (Yksi italialainen tyttö tekee samalla tavalla, että on kandin jälkeen, ennen maisteriopintojen aloittamista täällä, mutta hän maksaa kaikki kurssinsa itse!)


Siinä oli muutama kummastusta herättänyt asia, kelvatkoon tänään… Viime postauksen jälkeen olen lähinnä opiskellut, oleillut vaan ja tehnyt pikkujuttuja. Miulla tuntuu olevan hirveästi vapaa-aikaa, kun ei ole valmennuksia, enkä vissiin aio liikkua säännöllisesti kuin kolmesti viikossa (kahdesti jalkapalloa, ja kerran (ensi tiistaina alkavaa) salibandya, eli saalibändiä!).

Perjantaina olin kuuntelemassa Tarton yliopiston ensimmäisen suomen kielen väitöskirjan väitöstilaisuutta. Se oli mielenkiintoinen! Eilen lauantaina teimme retken noin tuhannen asukkaan Kallaste-nimiseen kylään Peipsi-järjen rannalle. Kylä kaunis ja sympaattinen, ja järvi näytti Itä-Suomen pieniin ja saaristoisiin järviin tottuneesta ihan mereltä.


Lisäksi eilen lauantaina ylitimme myös kahden kaverin kanssa Tarton suunnilleen toisiksi tärkeimmän symbolin, Kaarisillan. (Tärkein symboli on tietysti yliopisto.) Emme siis vain kävelleet siltaa pitkin joen yli, vaan kiipesimme sillan kaaren päältä. Silta on korkeimmalta kohdaltaan kahdeksan metriä korkea ja kaari leveydeltään miun arvion mukaan vähän yli metrin. Jo heti orientaatioviikolla meille kerrottiin, että kaikkien Tartossa opiskelevien ”pitäs” ylittää silta, joten nyt oli sopiva aika sille! Oli jännää! (Kuva sillasta on blogin ”kansikuvana”.)


Tässä vielä näkymä pimeälle kaarisillalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti